Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 500 g mleka
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 515.8 kJ / 123.3 kcal
- Białko
- 3.4 g
- Węglowodany
- 9.2 g
- Tłuszcz
- 8.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Błonnik
- 0.2 g
- Sód
- 230.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sos holenderski – 500 ml
15min
Sos serowy roquefort
20 min
Sos beszamelowy (bez alergenów)
10min
Sos holenderski – 250 ml
15min
Beszamel – 1100 ml
15min
Sos serowy Mornay
10min
Sos koperkowy
15min
Szybki sos beszamelowy
10min
Beszamel – 600 ml
15min
Kremowy dressing francuski
10min
Sos holenderski
15min
Dressing do sałatki Cezar
5min