
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 500 g mleka
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 515.8 kJ / 123.3 kcal
- Białko
- 3.4 g
- Węglowodany
- 9.2 g
- Tłuszcz
- 8.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Błonnik
- 0.2 g
- Sód
- 230.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Beszamel – 1100 ml
15min
Beszamel – 600 ml
15min
Risotto z parmezanem
30 Min
Kremowy dressing francuski
10min
Sos maślany (sos beurre blanc)
35min
Sos serowy Mornay
10min
Sos beszamelowy (bez alergenów)
10min
Sos berneński
15min
Sos serowy roquefort
20min
Szybki sos beszamelowy
10min
Lasagne bolońska
2 Std. 30 Min
Sos holenderski
15min