
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 - 200 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos boloński
- 200 g warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
- 40 g oliwy z oliwek
- 800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
- 100 g białego wina, wytrawnego
-
300
g przecieru pomidorowego, typu passata
lub 300 g krojonych pomidorów, z puszki - 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
- 1000 g mleka
- 80 g masła pokrojonego na kawałki
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie lasagne
- masło do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne
- 18 płatów makaronu, suchego, typu lasagne (10 x 20 cm)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 994 kcal / 4161 kJ
- Białko
- 50 g
- Tłuszcz
- 64 g
- Węglowodany
- 53 g
- Błonnik
- 4 g
- Tłuszcz nasycony
- 26 g
- Sód
- 995 mg