Urządzenia i Akcesoria
Lasagne bolońska
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
2 porcje
Składniki
-
35 - 65 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos boloński
-
65 g warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
-
15 g oliwy z oliwek, extra virgin
-
270 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
-
35 g białego wina, wytrawnego
-
100 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
¼ - ½ łyżeczki soli do smaku
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
-
170 g mleka
-
15 g masła miękkiego
-
20 g mąki pszennej
-
¼ łyżeczki soli
-
1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie lasagne
-
85 g makaronu, suchego, typu lasagne około 4 płaty (10 x 20 cm)
-
masło do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1269.6 mg
Białko
44 g
Kalorie
3662.3 kJ /
875.3 kcal
Tłuszcz
53.5 g
Błonnik
3.7 g
Tłuszcz nasycony
39.1 g
Węglowodany
52.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Domowe nuggetsy z dwoma sosami
40 min
Makaron cannelloni nadziewany sosem bolońskim
1 godz. 20 min
Lasagne bolońska
1 godz. 45 min
Muszle makaronowe faszerowane ricottą i szpinakiem
1 godz. 35 min
Tortille z kurczakiem i guacamole
1 godz.
Zapiekane muszle makaronowe z wieprzowiną i szpinakiem
2 godz. 40 min
Moussaka
1 godz. 55 min
Makaron po bolońsku
40 min
Pastisio
1 godz. 10 min
Lasagne z kurczakiem i szpinakiem
1 godz. 45 min
Sos beszamelowy
15 min
Gnocchi w sosie szpinakowym z kurczakiem
35 min