Urządzenia i Akcesoria
Chleb żytni na zakwasie
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 17 godz. 25 min
16 kromek
Składniki
Zaczyn
-
110 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
-
110 g wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
-
¾ - 1 ½ łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
-
220 g wody źródlanej lub przegotowanej
-
5 g świeżych drożdży, pokruszonych (patrz wskazówka)⅓ łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
-
220 g mąki żytniej typu 720
-
5 g soli
-
masło ilość do natłuszczenia formy
-
10 kostek lodu (patrz wskazówka)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
122.6 mg
Białko
2.2 g
Kalorie
299 kJ /
71.5 kcal
Tłuszcz
0.3 g
Błonnik
2.7 g
Tłuszcz nasycony
0 g
Węglowodany
15.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
18 godz. 20 min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 godz.
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16 godz. 30 min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 godz.
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min
Żytni zakwas chlebowy
96 godz.
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
20 godz.
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min