
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g mąki żytniej, typu 720
- 150 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
- 1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
- 450 g ziaren orkiszu (patrz wskazówka)
- 300 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
-
½
łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie)
lub 5 g świeżych drożdży, pokruszonych (opcjonalnie) - 15 g soli
- masło, ilość do posmarowania formy keksowej
- 10 kostek lodu (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 353.3 kJ / 84.4 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 18.4 g
- Tłuszcz
- 0.9 g
- Błonnik
- 2.1 g
Alternatywne przepisy
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2h
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 Std.
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17h 25min
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
18h 20min
Chleb czworaczek
1h 30 min
Chleb żytni na zakwasie
17h 25min
Żytni zakwas chlebowy
96 Std.
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18h 45 min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 Std.
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18h 45 min