Urządzenia i Akcesoria
Chleb pszenny na zakwasie
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 12 godz.
30 kromek
Składniki
Zaczyn
-
150 g ziaren pszenicy (patrz wskazówka)
-
150 g wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
-
1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka) lub pszennego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe
-
550 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
400 g wody źródlanej lub przegotowanej
-
3 - 6 łyżek słonecznika łuskanego pestek dyni lub ziaren sezamu
-
15 g soli
-
½ łyżeczki suchych drożdży5 g świeżych drożdży (opcjonalnie) pokruszonych (patrz wskazówka)
-
masło ilość do natłuszczenia formy
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
195.1 mg
Białko
2.8 g
Kalorie
357.4 kJ /
85.4 kcal
Tłuszcz
0.6 g
Błonnik
1.1 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Węglowodany
17.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DOMOWA PIEKARNIA V
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16h 45min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16h
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5h 10min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18h 45min
Żytni zakwas chlebowy
96h
Chleb pszenny na zakwasie
15h
Chleb na zakwasie z przyprawami
16h 30min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16h 30min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18h 45min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18h 20min
Chleb codzienny na zakwasie
12h
Chleb na maślance i zakwasie
18h