Urządzenia i Akcesoria
Chleb pszenny na zakwasie
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 12 godz.
30 kromek
Składniki
Zaczyn
-
150 g ziaren pszenicy (patrz wskazówka)
-
150 g wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
-
1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka) lub pszennego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe
-
550 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
400 g wody źródlanej lub przegotowanej
-
3 - 6 łyżek słonecznika łuskanego pestek dyni lub ziaren sezamu
-
15 g soli
-
½ łyżeczki suchych drożdży5 g świeżych drożdży (opcjonalnie) pokruszonych (patrz wskazówka)
-
masło ilość do natłuszczenia formy
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
195.1 mg
Białko
2.8 g
Kalorie
357.4 kJ /
85.4 kcal
Tłuszcz
0.6 g
Błonnik
1.1 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Węglowodany
17.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DOMOWA PIEKARNIA V
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min
Żytni zakwas chlebowy
96 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 godz.
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 godz.
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.