Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn
- 150 g ziaren pszenicy (patrz wskazówka)
- 150 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
- 1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka) lub pszennego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe
- 550 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 400 g wody, źródlanej lub przegotowanej
- 3 - 6 łyżek słonecznika łuskanego, pestek dyni lub ziaren sezamu
- 15 g soli
-
5
g świeżych drożdży, pokruszonych (patrz wskazówka)
(opcjonalnie)
lub ½ łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie) - masło, ilość do natłuszczenia formy
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 357.4 kJ / 85.4 kcal
- Białko
- 2.8 g
- Węglowodany
- 17.1 g
- Tłuszcz
- 0.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Sód
- 195.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5h 10min
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16h 30 min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 Std. 45 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18h 20min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 Std. 45 Min
Chleb codzienny na zakwasie
12 Std.
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17h 20min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16h 30 min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 godz.
Żytni zakwas chlebowy
96h
Chleb czworaczek
1 Std. 30 Min