Chleb pszenny na zakwasie
TM6 TM5

Chleb pszenny na zakwasie

4.9 (251 ocen)

Składniki

Zaczyn

  • 150 g ziaren pszenicy (patrz wskazówka)
  • 150 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
  • 1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka) lub pszennego zakwasu chlebowego

Ciasto właściwe

  • 550 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
  • 400 g wody, źródlanej lub przegotowanej
  • 3 - 6 łyżek słonecznika łuskanego, pestek dyni lub ziaren sezamu
  • 15 g soli
  • 5 g świeżych drożdży, pokruszonych (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
    lub ½ łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie)
  • masło, ilość do natłuszczenia formy

Wartości odżywcze
na 1 kromkę
Kalorie
357.4 kJ / 85.4 kcal
Białko
2.8 g
Węglowodany
17.1 g
Tłuszcz
0.6 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Błonnik
1.1 g
Sód
195.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy