Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn
- 150 g ziaren pszenicy (patrz wskazówka)
- 150 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
- 1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka) lub pszennego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe
- 550 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 400 g wody, źródlanej lub przegotowanej
- 3 - 6 łyżek słonecznika łuskanego, pestek dyni lub ziaren sezamu
- 15 g soli
-
5
g świeżych drożdży, pokruszonych (patrz wskazówka)
(opcjonalnie)
lub ½ łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie) - masło, ilość do natłuszczenia formy
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 357.4 kJ / 85.4 kcal
- Białko
- 2.8 g
- Węglowodany
- 17.1 g
- Tłuszcz
- 0.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Sód
- 195.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 Std.
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 Std.
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2h
Żytni zakwas chlebowy
96h
Chleb na maślance i zakwasie
18h
Chleb czworaczek
1 Std. 30 Min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb codzienny na zakwasie
12sa
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18h 20min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min