
Wersje kompatybilne
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn
- 150 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
- 150 g wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
- 1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
- 150 g słonecznika łuskanego plus dodatkowa ilość do posypania chleba
- 150 g wody
-
250
g ziaren pszenicy (patrz wskazówka)
lub 250 g ziaren orkiszu - 350 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
- 600 g maślanki
-
¾
łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
(opcjonalnie)
lub 10 g świeżych drożdży pokruszonych (patrz wskazówka) (opcjonalnie) - 50 g miodu płynnego, np. gryczanego
- 20 g soli
- masło ilość do natłuszczenia form
- 10 kostek lodu (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 131.3 kcal / 549.6 kJ
- Białko
- 4.7 g
- Tłuszcz
- 3.9 g
- Węglowodany
- 22.5 g
- Błonnik
- 3.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 godz.
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2 godz.
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
18 godz. 20 min
Żytni zakwas chlebowy
96 godz.
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16 godz. 30 min