![Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/A2E48C72-CE46-4742-A373-19A1B802F360/Derivates/a8fc5658-9722-4a77-a602-ec161375d5c4.jpg)
Wersje kompatybilne
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn
- 150 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
- 150 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
- 1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
- 150 g słonecznika łuskanego, plus dodatkowa ilość do posypania chleba
- 150 g wody
-
250
g ziaren pszenicy (patrz wskazówka)
lub 250 g ziaren orkiszu - 350 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
- 600 g maślanki
-
¾
łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
(opcjonalnie)
lub 10 g świeżych drożdży, pokruszonych (patrz wskazówka) (opcjonalnie) - 50 g miodu, płynnego, np. gryczanego
- 20 g soli
- masło, ilość do natłuszczenia form
- 10 kostek lodu (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 549.6 kJ / 131.3 kcal
- Białko
- 4.7 g
- Węglowodany
- 22.5 g
- Tłuszcz
- 3.9 g
- Błonnik
- 3.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenny na zakwasie
12 Std.
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2 godz.
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Chleb czworaczek
1 Std. 30 Min
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16 Std. 30 Min
Żytni zakwas chlebowy
96 Std.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16h
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18u. 20min
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min