Wersje kompatybilne
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn
- 100 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
- 100 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
- 1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
- 50 g ziaren pszenicy (patrz wskazówka)
- 5 g kminku (patrz wskazówka)
- 350 g wody
-
¾
łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
(opcjonalnie)
lub 10 g drożdży świeżych, pokruszonych (patrz wskazówka) (opcjonalnie) - 520 g mąki pszennej chlebowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i ściereczki kuchennej
- 20 g soli
- olej, ilość do posmarowania miski
-
1
liść kapusty włoskiej, Ø ok. 20 cm
lub 1 liść białej kapusty, Ø ok. 20 cm - 10 kostek lodu (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 391.6 kJ / 93.5 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 19.4 g
- Tłuszcz
- 0.9 g
- Błonnik
- 1.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Żytni zakwas chlebowy
96h
Chleb pszenno-jęczmienny na zakwasie żytnim
18h 45min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17sa 20 dk
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pieczonymi ziemniakami i orzechami włoskimi
19 godz. 10 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18h 45min
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17h 25 min
Chleb czworaczek
1 Std. 30 Min
Chleb żytni na zakwasie
17h 25 min
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
20u.
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18h 45min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min