Urządzenia i Akcesoria
Hummus z domowym tahini
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 25 min
6 porcji
Składniki
Tahini
-
75 g ziaren sezamu
-
45 g oleju słonecznikowego
Hummus
-
360 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej, zalewę zachować
-
75 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do polania hummusu
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 ½ ząbka czosnku
-
¾ łyżeczki soli
-
¼ - ¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
459.3 mg
Białko
5.2 g
Kalorie
1269.6 kJ /
303.5 kcal
Tłuszcz
27.3 g
Błonnik
4.2 g
Tłuszcz nasycony
3.7 g
Węglowodany
11.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Tapenada
5 min
Pasta baba ganoush z kminem rzymskim
1 godz. 40 min
Hummus z buraka
1 godz.
Pesto z bazylii
10 min
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
15 godz.
Hummus z suszonymi pomidorami
10 min
Placek z hummusem z cieciorki
20 min
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
1 godz. 40 min
Tahini
10 min
Tapenada z zielonych oliwek
10 min
Pasta z bakłażana
55 min
Hummus z warzywami - wersja podstawowa
10 min