Urządzenia i Akcesoria
Hummus z domowym tahini
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 25 min
6 porcji
Składniki
Tahini
-
75 g ziaren sezamu
-
45 g oleju słonecznikowego
Hummus
-
360 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej, zalewę zachować
-
75 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do polania hummusu
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 ½ ząbka czosnku
-
¾ łyżeczki soli
-
¼ - ¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
303.5 kcal /
1269.6 kJ
Białko
5.2 g
Tłuszcz
27.3 g
Węglowodany
11.6 g
Błonnik
4.2 g
Tłuszcz nasycony
3.7 g
Sód
459.3 mg