Urządzenia i Akcesoria
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
36 kawałków
Składniki
Kruszonka
-
110 g mąki pszennej110 g mąki krupczatki
-
75 g cukru
-
3 łyżeczki cukru wanilinowego1 ½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
75 g masła pokrojonego na kawałki
Ciasto
-
330 g mleka
-
60 g świeżych drożdży pokruszonych
-
150 g cukru
-
3 łyżeczki cukru wanilinowego1 ½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
750 g mąki pszennej plus opcjonalnie 3 czubate łyżki
-
120 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
1 jajko
-
2 żółtka
-
¾ łyżeczki soli
-
dżem, do posmarowaniaowoce (truskawki, śliwki, jabłka), rabarbar
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
57.2 mg
Białko
3.8 g
Kalorie
697.5 kJ /
166.7 kcal
Tłuszcz
5.4 g
Błonnik
1.1 g
Tłuszcz nasycony
3.1 g
Węglowodany
26 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Makowiec świąteczny
2 godz. 10 min
Sernik krakowski
4 godz. 55 min
Sernik królewski
4 godz. 35 min
Skubaniec z owocami
3 godz. 40 min
Tarta jabłkowa
1 godz.
Babka marmurkowa
2 godz. 10 min
Babka drożdżowa z lukrem
2 godz. 50 min
Ciasto kruche słodkie
2 godz.
Rogaliki z marmoladą
50 min
Ciasto kakaowe z wiśniami
2 godz. 15 min
Jabłecznik
55 min
Kluski kładzione
15 min