Sernik krakowski

Sernik krakowski

4.8 1.5K ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 4 godz. 55 min
12 porcji

Składniki

Ciasto kruche
  • cukru
    100 g
  • masła zimnego, pokrojonego na kawałki
    170 g
  • mąki pszennej
    350 g
  • jajko
    1
  • żółtka
    2
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • proszku do pieczenia
    1 łyżeczka
  • soli
    1 szczypta
Masa serowa
  • białek
    5
  • soli
    1 szczypta
  • masła pokrojonego na kawałki
    250 g
  • twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
    1000 g
  • żółtek
    8
  • cukru
    180 g
  • skrobi ziemniaczanej
    50 g
  • skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
    30 g
  • rodzynek
    50 g
  • kandyzowanej skórki pomarańczowej
    70 g
  • mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
Lukier
  • cukru
    200 g
  • soku z cytryny świeżo wyciśniętego
    35 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 687.9 kcal / 2878 kJ
Białko 16.2 g
Tłuszcz 35.6 g
Węglowodany 77.9 g
Błonnik 1.3 g
Tłuszcz nasycony 20.7 g
Sód 395.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...