Urządzenia i Akcesoria
Sernik krakowski
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 4 godz. 55 min
12 porcji
Składniki
Ciasto kruche
-
100 g cukru
-
170 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
350 g mąki pszennej
-
1 jajko
-
2 żółtka
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 szczypta soli
Masa serowa
-
5 białek
-
1 szczypta soli
-
250 g masła pokrojonego na kawałki
-
1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
-
8 żółtek
-
180 g cukru
-
50 g skrobi ziemniaczanej
-
30 g skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
-
50 g rodzynek
-
70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
-
mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
Lukier
-
200 g cukru
-
35 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
395.9 mg
Białko
16.2 g
Kalorie
2878 kJ /
687.9 kcal
Tłuszcz
35.6 g
Błonnik
1.3 g
Tłuszcz nasycony
20.7 g
Węglowodany
77.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Makowiec z bezą
2 godz. 40 min
Sero-makowiec
9 godz. 40 min
Babka muślinowa z polewą kakaową
2 godz. 10 min
Makowiec świąteczny
2 godz. 10 min
Babka "Trójniak"
1 godz. 35 min
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8 godz.
Sernik z brzoskwiniami i kokosem
6 godz. 50 min
Ciasto drożdżowe z kruszonką
1 godz. 30 min
Sernik rosa
1 godz. 30 min
Ciasto pleśniak
3 godz. 15 min
Sernik królewski
4 godz. 35 min
Sernik wiedeński
9 godz. 45 min