Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 220 g mleka
- 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 100 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 500 g mąki pszennej, plus dodatkowo 2 łyżki w razie potrzeby
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki soli
- 125 g rodzynek
- masło, do natłuszczenia
Lukier
- 200 g cukru
- 30 g wody mineralnej, niegazowanej
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1543.9 kJ / 369 kcal
- Białko
- 7.5 g
- Węglowodany
- 69.7 g
- Tłuszcz
- 7.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.2 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 116.6 mg
Alternatywne przepisy
Sernik wiedeński
9 godz. 45 min
Szybki piernik
1h 30 min
Keks
2h 30min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2h 5min
Babka marmurkowa
2h 10min
Ciasto migdałowe z jabłkami
1 Std. 55 Min
Ciasto drożdżowe z kruszonką
1h 30 min
Babka makowa
1h 20 min
Babka drożdżowa Panettone
3 Std.
Świąteczne ciasto z bakaliami
4 Std. 10 Min
Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)
2 godz. 15 min
Babka piaskowa "Fix"
1h 30 min