Babka drożdżowa z lukrem

Babka drożdżowa z lukrem

4.5 950 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz. 50 min
12 kawałków

Składniki

Ciasto
  • mleka
    220 g
  • świeżych drożdży pokruszonych
    40 g
  • cukru
    100 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • mąki pszennej plus dodatkowo 2 łyżki w razie potrzeby
    500 g
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
    80 g
  • jajko
    1
  • żółtko
    1
  • soli
    ½ łyżeczki
  • rodzynek
    125 g
  • masło do natłuszczenia
Lukier
  • cukru
    200 g
  • wody mineralnej, niegazowanej
    30 g

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 369 kcal / 1543.9 kJ
Białko 7.5 g
Tłuszcz 7.4 g
Węglowodany 69.7 g
Błonnik 2.5 g
Tłuszcz nasycony 4.2 g
Sód 116.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...