
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 220 g mleka
- 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 100 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 500 g mąki pszennej
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki soli
- 125 g rodzynek
- 2 łyżki mąki pszennej
Lukier
- 200 g cukru
- 30 g wody mineralnej, niegazowanej
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1453 kJ / 347 kcal
- Białko
- 5.9 g
- Węglowodany
- 65.5 g
- Tłuszcz
- 7.3 g
Alternatywne przepisy
Sernik wiedeński
9godz. 45min
Ciasto drożdżowe z kruszonką
1godz. 30min
Sernik krakowski
4godz. 55min
Keks
2godz. 30min
Babka marmurkowa
2godz. 10min
Babka piaskowa "Fix"
1godz. 30min
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8godz.
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
2godz. 15min
Babka muślinowa z polewą kakaową
2godz. 10min
Babka drożdżowa Panettone
3godz.
Świąteczne ciasto z bakaliami
4godz. 10min
Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)
2godz. 15min