Ciasto pleśniak
TM5 TM6

Ciasto pleśniak

Składniki

Ciasto

  • 200 g cukru
  • 500 g mąki pszennej, ilość do oprószenia blatu
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 30 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM (opcjonalnie)
  • 25 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 300 - 350 g dżemu z czarnej porzeczki

Masa bezowa

  • 200 g cukru pudru (patrz wskazówka)
  • 150 g migdałów, w płatkach
  • 4 białka

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
1863.1 kJ / 445 kcal
Białko
8.7 g
Węglowodany
67.1 g
Tłuszcz
16.8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo®  i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów  – bez żadnych haczyków! 

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie