
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 200 g cukru
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 4 żółtka
-
30
g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
lub 30 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu - 3 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM (opcjonalnie)
- 25 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 300 - 350 g dżemu z czarnej porzeczki
Masa bezowa
- 200 g cukru pudru (patrz wskazówka)
- 150 g migdałów, w płatkach
- 4 białka
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1863.1 kJ / 445 kcal
- Białko
- 8.7 g
- Węglowodany
- 67.1 g
- Tłuszcz
- 16.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.1 g
- Błonnik
- 2.7 g
- Sód
- 60.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Klasyczny jabłecznik
1 godz. 30 min
Sernik królewski
4 godz. 35 min
Ciasto kakaowe z wiśniami
2 godz. 15 min
Karpatka
5 godz.
Sernik z brzoskwiniami i kokosem
6 godz. 50 min
Ciasto piaskowe z jabłkami
1 godz. 10 min
Kokosanka z owocami
1 godz. 20 min
Sernik bananowy
7 godz. 55 min
Sero-makowiec
9 godz. 40 min
Ciasto pomarańczowe z makiem
13 godz. 25 min
Ciasto z winogronami i oliwą z oliwek
1 godz. 40 min
Przekładaniec cytrynowy
6 godz. 30 min