![Ciasto pleśniak Ciasto pleśniak](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/97e1a8fb-61c5-47fd-8a59-0be8301f9c71/Derivates/54b727b4-b8dc-45a3-8ded-730b14dc254c.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 150 g cukru
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 4 żółtka
-
30
g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
lub 30 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu - 3 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM (opcjonalnie)
- 25 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 300 - 350 g dżemu z czarnej porzeczki
Masa bezowa
- 150 g migdałów, w płatkach
- 4 białka
- 200 g cukru
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1496.7 kJ / 357.7 kcal
- Białko
- 5.9 g
- Węglowodany
- 50.4 g
- Tłuszcz
- 15.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.4 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Sód
- 49 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sero-makowiec
9h 40min
Rolada piernikowa z kremem i marcepanem
4 Std. 40 Min
Drożdżówki z makiem
2h 40 min
Makowiec z bezą
2h 40 min
Sernik jogurtowy z brzoskwiniami
15 Std.
Sernik krakowski
4h 55 min
Karpatka
5h
Sernik królewski
4 Std. 35 Min
Ciasto kakaowe z wiśniami
2h 15min
Sernik z brzoskwiniami i kokosem
6 godz. 50 min
Klasyczny jabłecznik
1h 30min
Kokosanka z owocami
1hod. 20min