Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 150 g cukru
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 4 żółtka
-
30
g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
lub 30 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu - 3 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM (opcjonalnie)
- 25 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 300 - 350 g dżemu z czarnej porzeczki
Masa bezowa
- 150 g migdałów, w płatkach
- 4 białka
- 200 g cukru
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1496.7 kJ / 357.7 kcal
- Białko
- 5.9 g
- Węglowodany
- 50.4 g
- Tłuszcz
- 15.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.4 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Sód
- 49 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto makowa panienka
7h 40min
Kokosanka z owocami
1 godz. 20 min
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
1 godz. 20 min
Sernik gotowany
7h 40min
Makowiec z bezą
2 godz. 40 min
Sero-makowiec
9 godz. 40 min
Sernik krakowski
4 godz. 55 min
Sernik z brzoskwiniami i kokosem
6 Std. 50 Min
Karpatka
5 Std.
Ciasto kakaowe z wiśniami
2 godz. 15 min
Klasyczny jabłecznik
1 godz. 30 min
Sernik królewski
4 godz. 35 min