Ciasto pleśniak
TM6 TM5

Ciasto pleśniak

4.5 (2.4K ocen)

Składniki

Ciasto

  • 150 g cukru
  • 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 30 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    lub 30 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM (opcjonalnie)
  • 25 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 300 - 350 g dżemu z czarnej porzeczki

Masa bezowa

  • 150 g migdałów, w płatkach
  • 4 białka
  • 200 g cukru

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
1496.7 kJ / 357.7 kcal
Białko
5.9 g
Węglowodany
50.4 g
Tłuszcz
15.6 g
Tłuszcz nasycony
7.4 g
Błonnik
2.3 g
Sód
49 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy