Domowe nuggetsy z dwoma sosami

4.9 149 rating
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
45 sztuk

Składniki

Panierka
  • 200 g płatków kukurydzianych
  • 50 g mąki pszennej
    50 g mąki kukurydzianej
  • 1 ½ łyżeczki curry, mielonego
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1200 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 4 cm kawałki
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 1 ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¾ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego (opcjonalnie)
Sos czosnkowy
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 150 - 180 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 150 - 180 g majonezu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¾ łyżeczki cukru
  • 15 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
Sos chili
  • 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 150 g ketchupu łagodnego lub pikantnego
  • 10 g sosu sojowego jasnego
  • 8 - 9 kropli sosu Tabasco® (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki chili, mielonego
  • 150 g majonezu
  • 150 g śmietany, 18% tłuszczu

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 235.8 mg
Białko 6.8 g
Kalorie 546.4 kJ / 130.6 kcal
Tłuszcz 8.8 g
Błonnik 0.3 g
Tłuszcz nasycony 1.9 g
Węglowodany 6.1 g

Może spodoba Ci się również...