Burger XXL

Burger XXL

4.6 10.8K ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
8 porcji

Składniki

Ciasto
  • wody
    200 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    20 g
  • cukru
    1 łyżeczka
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    500
  • soli
    2 łyżeczki
  • oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
    30 g
  • jajko
    1
Nadzienie i złożenie burgera
  • chudego boczku, wędzonego, w plastrach (100 g)
    1 opakowanie
  • cebuli przekrojonej na pół
    80 g
  • ząbek czosnku
    1
  • oleju rzepakowego
    30 g
  • mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
    500 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • papryki słodkiej, mielonej
    1 łyżeczka
  • ketchupu
    3 - 4 łyżki
  • musztardy
    2 łyżeczki
  • ogórki konserwowe pokrojone wzdłuż w 2 mm plastry
    3 - 4
  • sera cheddar
    5 - 6 plastrów
    5 - 6 plastrów sera żółtego, np. goudy, edamskiego
  • jajko roztrzepane
    1
  • ziaren sezamu, białego
    1 - 2 łyżki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 823.8 kcal / 3446.8 kJ
Białko 32.3 g
Tłuszcz 52.7 g
Węglowodany 54.8 g
Błonnik 3.3 g
Tłuszcz nasycony 25.3 g
Sód 1889 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...