
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 200 g wody
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 500 mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 łyżeczki soli
- 30 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 jajko
Nadzienie i złożenie burgera
- 1 opakowanie chudego boczku, wędzonego, w plastrach (100 g)
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 30 g oleju rzepakowego
- 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 3 - 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 - 4 ogórki konserwowe pokrojone wzdłuż w 2 mm plastry
-
5 - 6
plastrów sera cheddar
lub 5 - 6 plastrów sera żółtego np. goudy, edamskiego - 1 jajko roztrzepane
- 1 - 2 łyżki ziaren sezamu, białego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 823.8 kcal / 3446.8 kJ
- Białko
- 32.3 g
- Tłuszcz
- 52.7 g
- Węglowodany
- 54.8 g
- Błonnik
- 3.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 25.3 g
- Sód
- 1889 mg