
Urządzenia i Akcesoria
Burger XXL
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
8 porcji
Składniki
Ciasto
-
wody200 g
-
drożdży świeżych pokruszonych20 g
-
cukru1 łyżeczka
-
mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu500
-
soli2 łyżeczki
-
oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski30 g
-
jajko1
Nadzienie i złożenie burgera
-
chudego boczku, wędzonego, w plastrach (100 g)1 opakowanie
-
cebuli przekrojonej na pół80 g
-
ząbek czosnku1
-
oleju rzepakowego30 g
-
mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)500 g
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu, mielonego¼ łyżeczki
-
papryki słodkiej, mielonej1 łyżeczka
-
ketchupu3 - 4 łyżki
-
musztardy2 łyżeczki
-
ogórki konserwowe pokrojone wzdłuż w 2 mm plastry3 - 4
-
sera cheddar5 - 6 plastrów
-
jajko roztrzepane1
-
ziaren sezamu, białego1 - 2 łyżki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
823.8 kcal /
3446.8 kJ
Białko
32.3 g
Tłuszcz
52.7 g
Węglowodany
54.8 g
Błonnik
3.3 g
Tłuszcz nasycony
25.3 g
Sód
1889 mg