Wersje kompatybilne
Sicilian ricotta cheesecake with botrytis soaked figs
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Botrytis soaked figs
- 150 g botrytis semillon
- 70 g caster sugar
- 1 vanilla bean, cut into half lengthways, seeds scraped
- 1 cinnamon quill
- 2 star anise
- 2 pinches ground nutmeg
- 150 g dried figs
Ricotta
- 1800 g full cream milk
- 80 g white vinegar
Shortcrust pastry
- 100 g unsalted butter, chilled and cut into pieces, plus extra for greasing
- 230 g plain flour
- 1 pinch salt
- 50 g icing sugar
- 3 egg yolks
Cheesecake filling
- 80 g dark chocolate (70% cocoa), broken into pieces
- 40 g raw hazelnuts, toasted
- 150 g cream cheese
- 100 g caster sugar
- 100 g sour cream
- 2 eggs
- 40 g mixed peel
- 40 g brandy
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2163.7 kJ / 515.1 kcal
- Białko
- 12.3 g
- Węglowodany
- 56.9 g
- Tłuszcz
- 26.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.2 g
- Błonnik
- 3.3 g
- Sód
- 146.4 mg
Alternatywne przepisy
Mushroom tart
50min
Floating islands
1h
Apple, leek and sage sauce
15 min
White balsamic reduction
40 min
Baked chocolate ricotta with blueberries and cream
55min
Chicken moghrabieh
25 Std. 15 Min
Honey crème caramels
25h 55 min
Mango truffles, strawberry spheres and white chocolate crumble
11h 30min
Pear and chocolate frangipane
2 Std.
Asparagus tart with sour cream pastry
2 Std.
Orange and almond cake
2 Std. 20 Min
Sour cream pastry
25 Min