Wersje kompatybilne
Sicilian ricotta cheesecake with botrytis soaked figs
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Botrytis soaked figs
- 150 g botrytis semillon
- 70 g caster sugar
- 1 vanilla bean, cut into half lengthways, seeds scraped
- 1 cinnamon quill
- 2 star anise
- 2 pinches ground nutmeg
- 150 g dried figs
Ricotta
- 1800 g full cream milk
- 80 g white vinegar
Shortcrust pastry
- 100 g unsalted butter, chilled and cut into pieces, plus extra for greasing
- 230 g plain flour
- 1 pinch salt
- 50 g icing sugar
- 3 egg yolks
Cheesecake filling
- 80 g dark chocolate (70% cocoa), broken into pieces
- 40 g raw hazelnuts, toasted
- 150 g cream cheese
- 100 g caster sugar
- 100 g sour cream
- 2 eggs
- 40 g mixed peel
- 40 g brandy
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2163.7 kJ / 515.1 kcal
- Białko
- 12.3 g
- Węglowodany
- 56.9 g
- Tłuszcz
- 26.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.2 g
- Błonnik
- 3.3 g
- Sód
- 146.4 mg
Alternatywne przepisy
Whipped egg whites
10min
Spinach potato soup with savoury egg custard
45min
Banana tart tartin with chocolate sorbet
27 Std. 35 Min
Almond biscotti
1 Std. 10 Min
Gougère puffs with salmon mousse
25h 35min
Quince tart
1 Std. 10 Min
Tuna dip
15min
Classic zabaglione
15min
Rosewater madeleines
30min
Mini chive pikelets with mushrooms
1h
Polenta
25min
Ruby kingfish with citrus yoghurt dressing
2h 30min