Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie paprykowym z makaronem

3.0 1 rating
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
2 porcje

Składniki

  • ½ polędwicy wieprzowej (ok. 250 g, Ø 5-6 cm)
  • 4 - 5 plastrów boczku wędzonego, surowego, w plastrach
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g cebuli
  • 100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 10 g oleju
  • 250 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 400 g wody
  • 15 g koncentratu pomidorowego
  • ¾ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    ¾ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 15 g czerwonego wina
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 150 g makaronu, suchego długiego, np. linguine
  • 40 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
  • 40 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • natka pietruszki, świeża tylko liście, do dekoracji

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1235.3 mg
Białko 40.8 g
Kalorie 4621 kJ / 1104.4 kcal
Tłuszcz 69.7 g
Błonnik 6 g
Tłuszcz nasycony 29.8 g
Węglowodany 77.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...