Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 220 g wody, ciepłej
- 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 łyżeczka cukru
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 420 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie
- 400 g cukinii, pokrojonej w 1-1,5 cm plastry (patrz wskazówka)
- 10 g oliwy z oliwek
- 80 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych
- 10 - 15 g bazylii, świeżej, tylko liście
- 100 - 150 g sera feta, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 250 g sera mozzarella, odsączonego z zalewy, pokrojonego na kawałki
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- 1 jajko, roztrzepane (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1636 kJ / 390.8 kcal
- Białko
- 17.8 g
- Węglowodany
- 46.5 g
- Tłuszcz
- 15.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.1 g
- Błonnik
- 2.6 g
- Sód
- 673 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bazyliowe knedle z ratatouille
40min
Pastizzi z groszkiem
1h 30min
Placki szpinakowe z dipem serowo-paprykowym
40min
Mini focaccie
2 Std. 5 Min
Wytrawne ślimaczki drożdżowe na patyku
1h 50min
Placki gozleme ze szpinakiem
1 Std. 15 Min
Minicalzone
2 Std. 5 Min
Ślimaki na przerwę
2h 15min
Muszle makaronowe z pszenicy durum faszerowane ricottą i szpinakiem
1 Std. 35 Min
Mini tarty z porem
1h
Piknikowe wegetariańskie empanadas
1h 10min
Pizza „słońce”
1 Std. 45 Min