
Urządzenia i Akcesoria
Świąteczne trifle piernikowe
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
12 porcji
Składniki
Budyń czekoladowy
-
100 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki
-
750 g mleka w temp. pokojowej
-
2 jajka
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
-
40 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
30 g skrobi ziemniaczanej
Ciasto piernikowe
-
1 jajko
-
100 g maślanki
-
80 g oleju
-
70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
30 g miodu, płynnego
-
15 g kakao naturalnego, niesłodzonego
-
150 g mąki pszennej
-
2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Bita śmietana i montaż deseru
-
500 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
pierniczki małe, do dekoracji (patrz wskazówka)
-
rozmaryn, świeży do dekoracji (patrz wskazówka)
-
żurawina, świeża do dekoracji (patrz wskazówka)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
446.6 kcal /
1868.5 kJ
Białko
7.4 g
Tłuszcz
32.9 g
Węglowodany
32.7 g
Błonnik
1.8 g
Tłuszcz nasycony
16.7 g
Sód
135.7 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

SŁODKI STÓŁ
12 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Mini hot dogi
1 godz. 30 min
Bomby czekoladowe
1 godz.
Podwójnie pistacjowe makaroniki
3 godz.
Deser śliwka w czekoladzie
2 godz. 30 min
Deser z ciasteczkami korzennymi
2 godz. 15 min
Potrójnie czekoladowe muffinki
50 min
Paluszki serowe z pestkami dyni
1 godz. 30 min
Tofu tikka masala
55 min
Rogaliki orzechowe
2 godz.
Koreczki z mini naleśników
35 min
Deser jagodowy w słoiczkach
3 godz. 30 min
Truskawkowa chmurka w pucharkach
3 godz.