Nasi Dagang with Gulai Ikan Tongkol and Acar

Nasi Dagang with Gulai Ikan Tongkol and Acar

Brak ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
6 bahagian

Składniki

Nasi Dagang
  • beras Jasmine putih rendam dalam air panas selama 20 minit
    400 g
  • beras pulut rendam dalam air panas selama 20 minit
    100 g
  • halia dihiris nipis
    20 g
  • bawang kecil dihiris nipis
    50 g
  • santan kelapa
    200 g
  • biji halba
    2 sudu teh
  • garam
    1 sudu teh
  • air
    1200 g
Acar
  • lobak merah dipotong jalur (5 cm x 1 cm)
    200 g
  • timun Jepun dipotong jalur (5 cm x 1 cm)
    200 g
  • bawang dihiris nipis
    100 g
  • bawang putih dihiris nipis
    2
  • cili merah dihiris nipis
    1
  • garam
    ½ sudu teh
  • gula
    1 sudu besar
  • cuka
    4 sudu besar
Gulai Ikan Tongkol
  • biji ketumbar
    1 sudu besar
  • biji jintan manis
    1 sudu besar
  • biji jintan putih
    1 sudu besar
  • biji buah pelaga
    1 sudu teh
  • kayu manis
    1
  • bunga lawang
    3
  • bunga cengkih
    6
  • cili kering dibuang biji, direndam untuk melembutkan
    20 g
  • bawang kecil
    50 g
  • bawang putih
    4
  • halia
    15 g
  • serbuk kari ikan
    45 g
  • kerisik (opcjonalnie)
    1 sudu besar
  • lengkuas
    10 g
  • kunyit
    10 g
  • pes asam jawa
    1 sudu teh
  • air
    350 g
  • minyak masak
    50 g
  • cili padi
    10
  • garam
    1 sudu teh
  • santan kelapa
    200 g
  • asam keping
    1
  • gula Melaka
    15 g
  • ikan tongkol (ikan tongkol) (anggaran 1 ekor ikan), dipotong kepingan (2.5 cm)
    1000 g

Wartości odżywcze na 1 bahagian

Kalorie 834.7 kcal / 3492.2 kJ
Białko 45 g
Tłuszcz 29.1 g
Węglowodany 104.2 g
Błonnik 13.6 g
Tłuszcz nasycony 19.2 g
Sód 1444.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...

Pokaż wszystkie