Urządzenia i Akcesoria
Pulpety w sosie pomidorowym z pieczarkami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje
Składniki
Pulpety
-
6 - 12 gałązek natki pietruszki, świeżej tylko liście
-
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
-
400 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
-
40 g bułki tartej
-
80 g mleka
-
2 jajka
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos pomidorowy
-
230 g wody
-
300 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki lub małych, w całości
-
20 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
200 g cebuli pokrojonej w ósemki
-
1 ząbek czosnku
-
600 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
1 łyżeczka soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
499.3 kcal /
2089 kJ
Białko
29.2 g
Tłuszcz
32.2 g
Węglowodany
30.2 g
Błonnik
5.4 g
Tłuszcz nasycony
9 g
Sód
1104.8 mg