Pulpety w sosie pomidorowym z pieczarkami

3.4 21 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje

Składniki

Pulpety
  • 6 - 12 gałązek natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 400 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 40 g bułki tartej
  • 80 g mleka
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos pomidorowy
  • 230 g wody
  • 300 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki lub małych, w całości
  • 20 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 200 g cebuli pokrojonej w ósemki
  • 1 ząbek czosnku
  • 600 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 499.3 kcal / 2089 kJ
Białko 29.2 g
Tłuszcz 32.2 g
Węglowodany 30.2 g
Błonnik 5.4 g
Tłuszcz nasycony 9 g
Sód 1104.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...