Tarta z kasztanami, pieczarkami i żurawiną

4.0 1 rating
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
8 porcji

Składniki

  • 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
Ciasto
  • 270 g mąki pszennej pełnoziarnistej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 15 g kolendry, świeżej
    15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 110 g oliwy z oliwek
  • 65 g zimnej wody
  • ¾ łyżeczki soli
Farsz
  • 80 g oliwy z oliwek
  • 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 3 ząbki czosnku
  • 130 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 400 g brązowych pieczarek, świeżych pokrojonych w ćwiartki
    400 g białych pieczarek, świeżych, pokrojonych w ćwiartki
  • 400 g kasztanów jadalnych, mrożonych uprzednio rozmrożonych
    400 g kasztanów jadalnych, gotowanych, bez skórki
  • 1 ½ łyżeczki tymianku, świeżego tylko liście
    ¾ łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 230 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
  • 120 g cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
  • 60 g żurawiny, suszonej
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 706.7 mg
Białko 8.3 g
Kalorie 2460.4 kJ / 588.1 kcal
Tłuszcz 34.3 g
Błonnik 3.7 g
Tłuszcz nasycony 9.3 g
Węglowodany 64 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...