Wersje kompatybilne
Porzeczanki (drożdżówki z porzeczkami) na napoju roślinnym (bez laktozy)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruszonka
- 50 g mąki pszennej
- 40 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 40 g margaryny, zimnej, pokrojonej na kawałki
Ciasto
- 2 jajka
- 200 g napoju roślinnego, dowolnego, Inka®
- 80 g margaryny, pokrojonej na kawałki
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 100 g cukru
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 550 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ¼ łyżeczki soli
- 300 - 500 g czerwonych porzeczek, świeżych, bez szypułek (16 łyżek)
- 30 g cukru pudru
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1254.8 kJ / 299.9 kcal
- Białko
- 5.2 g
- Węglowodany
- 53.2 g
- Tłuszcz
- 7.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.4 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 97.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bułeczki ze śliwkami i sosem śliwkowym
2h
Bułki maślane z ziarnami
2h
Lody jogurtowo-jeżynowe na patyku
4h 40 min
Chałka z waniliową kruszonką
1 godz. 5 min
Chleb zawijany ze słodkim nadzieniem
1 Std. 50 Min
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1 Std. 55 Min
Słodkie węzełki z rodzynkami
2h 45min
Meksykańskie zaplatane bułki
2h
Bawarski chleb preclowy
2h
Malinianki
2 Std. 50 Min
Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami
1 Std. 15 Min
Pasta z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów
30min