Porzeczanki (drożdżówki z porzeczkami) na napoju roślinnym (bez laktozy)
TM6 TM5

Porzeczanki (drożdżówki z porzeczkami) na napoju roślinnym (bez laktozy)

5.0 (30 ocen)

Składniki

Kruszonka

  • 50 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 40 g margaryny, zimnej, pokrojonej na kawałki

Ciasto

  • 2 jajka
  • 200 g napoju roślinnego, dowolnego, Inka®
  • 80 g margaryny, pokrojonej na kawałki
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 550 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 300 - 500 g czerwonych porzeczek, świeżych, bez szypułek (16 łyżek)
  • 30 g cukru pudru
  • 10 g skrobi ziemniaczanej

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
1254.8 kJ / 299.9 kcal
Białko
5.2 g
Węglowodany
53.2 g
Tłuszcz
7.1 g
Tłuszcz nasycony
1.4 g
Błonnik
1.5 g
Sód
97.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy