Owsianka dyniowa
TM5 TM6

Owsianka dyniowa

4.1 (15 ocen)

Składniki

  • 120 g dyni Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    lub 120 g dyni piżmowej, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 50 g płatków owsianych, górskich
  • 200 g mleka
    lub 200 g napoju roślinnego (patrz wskazówka)
  • 100 g wody
  • 15 g erytrytolu (patrz wskazówka)
    lub 15 g ksylitolu (patrz wskazówka)
  • ¾ łyżeczki cynamonu, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
  • 15 g orzechów włoskich, łuskanych
    lub 15 g migdałów, w słupkach
  • 10 g żurawiny, suszonej (opcjonalnie)
  • owoce, świeże, np. gruszka, jabłko, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki, do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1959.7 kJ / 468.4 kcal
Białko
15.1 g
Węglowodany
65.2 g
Tłuszcz
18.3 g
Tłuszcz nasycony
5.7 g
Błonnik
7.6 g
Sód
303.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy