Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 350 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonego w 1 cm plastry
- 15 g oleju, plus dodatkowo 1 łyżka
- 1 ½ łyżeczki mieszanki przypraw do tacos i fajitas
-
200
g sera cheddar, pokrojonego na 2 cm kawałki
lub 200 g sera żółtego, pokrojonego na 2 cm kawałki - 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 200 g kaszy orkiszowej, perłowej (patrz wskazówka)
- 450 g wody
- ¾ łyżeczki soli
- 1 szczypta chili, mielonego (opcjonalnie)
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 4 liście sałaty lodowej (ok. 160 g)
-
180
g hiszpańskiego sosu pomidorowego, salsa brava
lub 180 g krojonych pomidorów, z puszki - 150 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy
- 250 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki, odsączonej z zalewy
- 6 tortilli pszennych (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2440 kJ / 583.2 kcal
- Białko
- 32.8 g
- Węglowodany
- 61.4 g
- Tłuszcz
- 22.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.3 g
- Błonnik
- 7.5 g
- Sód
- 1214.2 mg