Burrito z kurczakiem i kaszą orkiszową

Burrito z kurczakiem i kaszą orkiszową

4.7 122 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 30 min
6 porcji

Składniki

  • 350 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 1 cm plastry
  • 15 g oleju plus dodatkowo 1 łyżka
  • 1 ½ łyżeczki mieszanki przypraw do tacos i fajitas
  • 200 g sera cheddar pokrojonego na 2 cm kawałki
    200 g sera żółtego, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 200 g kaszy orkiszowej, perłowej
  • 450 g wody
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 szczypta chili, mielonego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 4 liście sałaty lodowej (ok. 160 g)
  • 180 g hiszpańskiego sosu pomidorowego salsa brava
    180 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 150 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
  • 250 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy
  • 6 tortilli pszennych (patrz wskazówka)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 583.2 kcal / 2440 kJ
Białko 32.8 g
Tłuszcz 22.8 g
Węglowodany 61.4 g
Błonnik 7.5 g
Tłuszcz nasycony 8.3 g
Sód 1214.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...