Burrito z kurczakiem i kaszą orkiszową
TM6

Burrito z kurczakiem i kaszą orkiszową

4.6 (76 ocen)

Składniki

  • 350 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonego w 1 cm plastry
  • 15 g oleju, plus dodatkowo 1 łyżka
  • 1 ½ łyżeczki mieszanki przypraw do tacos i fajitas
  • 200 g sera cheddar, pokrojonego na 2 cm kawałki
    lub 200 g sera żółtego, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 50 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 200 g kaszy orkiszowej, perłowej (patrz wskazówka)
  • 450 g wody
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 szczypta chili, mielonego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 4 liście sałaty lodowej (ok. 160 g)
  • 180 g hiszpańskiego sosu pomidorowego, salsa brava
    lub 180 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 150 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy
  • 250 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki, odsączonej z zalewy
  • 6 tortilli pszennych (patrz wskazówka)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2440 kJ / 583.2 kcal
Białko
32.8 g
Węglowodany
61.4 g
Tłuszcz
22.8 g
Tłuszcz nasycony
8.3 g
Błonnik
7.5 g
Sód
1214.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy