Urządzenia i Akcesoria
Ciasto na parze z borówkami z kremem cytrynowym
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 5 godz.
10 porcji
Składniki
-
120 g borówek, świeżych
-
240 g mąki pszennej plus ½ łyżeczki do obtoczenia
-
4 jajka
-
200 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
150 g cukru
-
80 g mleka
-
2 - 3 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
-
2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 szczypta soli
-
1300 g wody
Krem cytrynowy (lemon curd)
-
120 g cukru
-
80 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
60 g masła pokrojonego na kawałki
-
2 jajka
Krem z serka
-
200 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
-
100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
-
1 szczypta soli (opcjonalnie)
Przełożenie
-
borówki, świeże do dekoracji (ok. 100 g)
-
2 łyżeczki skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
225 mg
Białko
8.9 g
Kalorie
2459.7 kJ /
587.9 kcal
Tłuszcz
40 g
Błonnik
1.1 g
Tłuszcz nasycony
23.7 g
Węglowodany
50.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Włoskie kluski z ricotty (gnudi)
1 godz. 45 min
Koreańska surówka z ogórków (TM5)
5 min
Ryż z kurczakiem i pieczarkami
30 min
Pulpety z ziemniakami w migdałowym sosie
1 godz. 20 min
Tartaletki ze spiralizowanymi jabłkami (TM5)
4 godz. 30 min
Łazanki z makiem i bakaliami
30 min
Klasyczny nugat
3 godz. 30 min
Biszkopt genueński z masłem
4 godz.
Perłowy tort piętrowy
72 godz.
Mini galette z grzybami
1 godz. 45 min
Żurek z rumienionym boczkiem
1 godz. 10 min
Pulpety po myśliwsku
1 godz.