Urządzenia i Akcesoria
Tort geoda
Przygotowanie 1 godz. 30 min
Czas całkowity 6 godz.
20 porcji
Składniki
Fioletowe karmelki do dekoracji
-
500 g cukru
-
2 łyżki syropu glukozowego
-
4 - 6 kropli barwnika spożywczego fioletowego (patrz wskazówka)
-
140 g wody
-
2000 g wody do Mycia Wstępnego
Ciasto kakaowe
-
300 g cukru
-
400 g masła w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki
-
½ łyżeczki soli
-
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
-
6 jajek w temp. pokojowej
-
50 g kakao naturalnego, niesłodzonego
-
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
-
350 g mąki pszennej
Krem kakaowy
-
150 g cukru
-
500 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
500 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
-
300 g czarnej herbaty, zaparzonej ostudzonej
-
500 g mango, dojrzałego pokrojonego w 1 cm kostkę
Dekoracja
-
750 - 1000 g masy cukrowej białej
-
cukier puder do oprószenia
-
barwnik spożywczy złoty, do dekoracji
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
241.1 mg
Białko
7.2 g
Kalorie
2191 kJ /
523.7 kcal
Tłuszcz
36.5 g
Błonnik
2.4 g
Tłuszcz nasycony
21.8 g
Węglowodany
45.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Millefeuille z karmelem i orzechami
13 godz. 10 min
Kolorowe wrapy z krojonymi warzywami (TM7, TM6, TM5)
35 min
Koreańskie tańczące kotki (jiggly cat pudding)
4 godz. 30 min
Tofu w stylu japońskim, sos dyniowy, spiralizowane frytki
1 godz.
Ciasto podwójnie czekoladowe
1 godz. 10 min
Tureckie delicje (Lokum)
26 godz. 50 min
Lody tropikalne na patyku
4 godz. 5 min
Spiralizowane suszone jabłka z czekoladą (TM6, TM7)
6 godz. 15 min
Karczochy w oliwie
1 godz. 40 min
Indyjskie racuszki cebulowe (bhaji) z dipem kolendrowym (TM5)
35 min
Tanghulu (szklane owoce)
40 min
Lody pistacjowe
9 godz. 30 min