Urządzenia i Akcesoria
Tort geoda
Przygotowanie 1 godz. 30 min
Czas całkowity 6 godz.
20 porcji
Składniki
Fioletowe karmelki do dekoracji
-
500 g cukru
-
2 łyżki syropu glukozowego
-
4 - 6 kropli barwnika spożywczego fioletowego (patrz wskazówka)
-
140 g wody
-
2000 g wody do Mycia Wstępnego
Ciasto kakaowe
-
300 g cukru
-
400 g masła w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki
-
½ łyżeczki soli
-
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
-
6 jajek w temp. pokojowej
-
50 g kakao naturalnego, niesłodzonego
-
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
-
350 g mąki pszennej
Krem kakaowy
-
150 g cukru
-
500 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
500 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
-
300 g czarnej herbaty, zaparzonej ostudzonej
-
500 g mango, dojrzałego pokrojonego w 1 cm kostkę
Dekoracja
-
750 - 1000 g masy cukrowej białej
-
cukier puder do oprószenia
-
barwnik spożywczy złoty, do dekoracji
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
241.1 mg
Białko
7.2 g
Kalorie
2191 kJ /
523.7 kcal
Tłuszcz
36.5 g
Błonnik
2.4 g
Tłuszcz nasycony
21.8 g
Węglowodany
45.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Tort bezowy z kremem z kawą zbożową
12óra 5p
Perłowy tort piętrowy
72óra
Spaghetti diavolo z makaronem pełnoziarnistym (TM7)
40p
Kokosowe półkule z truskawką i bezą
12óra
Lody miso z kawiorem
13óra
Koreańskie tańczące kotki (jiggly cat pudding)
4óra 30p
Eklerki pistacjowe
4óra
Ciasto na parze z borówkami z kremem cytrynowym
5óra
Kwiatowe rogaliki migdałowe
1óra 15p
Czekoladowe ciastka z nadzieniem waniliowym
1óra 40p
Magdalenki z herbatą matcha
45p
Zimowa czekolada do picia
10p