
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Knedle szpinakowe
- 70 g cebuli przekrojonej na pół
- 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 60 g masła pokrojonego na kawałki
- 200 - 250 g białego chleba, czerstwego pokrojonego na kawałki
- 200 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego uprzednio rozmrożonego (patrz wskazówka)
- 50 g mleka
- 125 - 150 g sera mozzarella twardego lub w kulce, odsączonego z zalewy, pokrojonego na kawałki
- 40 g mąki pszennej
- 3 jajka
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- 2 - 3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
Pomidorowe ragout
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia Varomy i dłoni
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 10 - 20 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 250 g pomidorków koktajlowych
- bazylia, świeża tylko liście, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 656 kcal / 2760 kJ
- Białko
- 24 g
- Tłuszcz
- 34 g
- Węglowodany
- 58 g
- Błonnik
- 6.4 g