Urządzenia i Akcesoria
Wolno gotowane ossobuco z szafranowym risotto (z osłoną noża miksującego)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 4 godz. 30 min
4 porcje
Składniki
Ossobucco
-
8 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
1 ząbek czosnku
-
skórka z cytryny (z ½ szt.), ekologiczna, bez białych błonek (albedo), pokrojona na kawałki
-
30 g selera naciowego bez łyka, pokrojonego na kawałki
-
70 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
40 g oliwy z oliwek plus 2 łyżki
-
4 gicze wołowe, z kością lub gicze cielęce (ok. 200 g każda)
-
mąka pszenna do oprószenia
-
2 łyżki masła
-
150 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
300 g bulionu mięsnego, płynnego (patrz wskazówka)
-
50 g białego wina, wytrawnego
-
2 szczypty soli
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Szafranowe risotto
-
30 g cebuli szalotki
-
40 g masła
-
320 g ryżu do risotto np. Carnaroli lub Arborio, o czasie gotowania 14 min
-
100 g białego wina, wytrawnego
-
750 g bulionu mięsnego, płynnego (patrz wskazówka)
-
1 - 2 szczypty szafranu
-
½ łyżeczki soli
-
40 g sera parmezan, tartego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1512.2 kcal /
6327 kJ
Białko
114 g
Tłuszcz
79.8 g
Węglowodany
78.7 g
Błonnik
2.7 g
Tłuszcz nasycony
28.8 g
Sód
1854.5 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Spaghetti z anchois, bułką tartą i parmezanem (TM7)
40 min
Owoce pod kruszonką z kremem angielskim
1 godz. 10 min
Pieczone warzywa z kozim serem i pesto (TM6)
1 godz.
Sernik baklava
7 godz.
Chutney z czerwonej cebuli i jeżyn
6 godz. 50 min
Szafranowe risotto z pianką cukiniową i pudrem z boczku
5 godz. 15 min
Ossobuco po mediolańsku
1 godz. 10 min
Bulgogi (wołowina po koreańsku)
1 godz. 30 min
Zupa Pho ze spiralizowaną rzodkwią (TM6)
50 min
Toum (libański sos czosnkowy z białek)
15 min
Pikantna sałatka z krewetkami, spiralizowaną marchewką i ogórkiem (TM6)
20 min
Sałatka z bakłażanem i soczewicą
40 min