Makaron w sosie dyniowym z serem gorgonzola

Makaron w sosie dyniowym z serem gorgonzola

3.5 6 rating
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
2 porcje

Składniki

  • 250 g dyni Hokkaido pokrojonej w 2,5 cm kostkę
  • ½ główki czosnku małej, w całości
  • 5 g oliwy z oliwek plus 1 łyżka
  • 1 ¼ łyżeczki soli plus 1 szczypta
  • 1200 g wody
  • 140 g makaronu, suchego wstążki cięte, Lubella
  • 2 szczypty tymianku, suszonego
  • 2 - 4 szczypty suszonych płatków chili
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
  • 15 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • ½ opakowania sera gorgonzola, łagodnego (ok. 75 g), pokrojonego na kawałki
  • 10 pomidorki cherry przekrojonych na pół
    10 pomidorka koktajlowego, przekrojonych na pół
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
  • pieprz czarny, świeżo mielony do oprószenia

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1296.5 mg
Białko 18.1 g
Kalorie 2213.5 kJ / 529.1 kcal
Tłuszcz 19.8 g
Błonnik 5.3 g
Tłuszcz nasycony 8.2 g
Węglowodany 71.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...