Urządzenia i Akcesoria
Makaron w sosie dyniowym z serem gorgonzola
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje
Składniki
-
500 g dyni Hokkaido pokrojonej w 2,5 cm kostkę
-
1 główka czosnku mała, w całości
-
5 g oliwy z oliwek plus 2 łyżki
-
1 ½ łyżeczki soli plus 2 szczypty
-
1200 g wody
-
270 g makaronu, suchego wstążki cięte, Lubella
-
¼ łyżeczki tymianku, suszonego
-
¼ - ½ łyżeczki suszonych płatków chili
-
1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
-
30 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
1 opakowanie sera gorgonzola, łagodnego (ok. 150 g), pokrojonego na kawałki
-
20 pomidorka koktajlowego, przekrojonych na pół20 pomidorki cherry przekrojonych na pół
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
-
pieprz czarny, świeżo mielony do oprószenia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1296.5 mg
Białko
18.1 g
Kalorie
2213.5 kJ /
529.1 kcal
Tłuszcz
19.8 g
Błonnik
5.3 g
Tłuszcz nasycony
8.2 g
Węglowodany
71.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
W DOMU JAK W RESTAURACJI
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Kluski jaglane ze szpinakiem i pomidorowe ragout
1 godz. 20 min
Roślinne klopsiki w sosie pomidorowym z kuskusem i warzywami (TM7, TM6)
25 min
Tofu tikka masala
55 min
Chrupiący placek ze spiralizowanymi warzywami i serem halloumi (TM6, TM7)
1 godz. 10 min
Makaron z pesto pistacjowym i serem buratta
35 min
Makaron pełnoziarnisty z warzywami na parze i dresingiem jogurtowym
30 min
Makaron z bobem, serem feta i migdałami
45 min
Makaron z pesto z buraka (TM7)
25 min
Sałatka z dynią i serem feta
30 min
Risotto z dynią i serem
50 min
Gulasz wołowy z dynią i kopytkami
1 godz. 45 min
Risotto z dynią i szpinakiem
35 min