Makaron w sosie dyniowym z serem gorgonzola

Makaron w sosie dyniowym z serem gorgonzola

4.2 38 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • dyni Hokkaido pokrojonej w 2,5 cm kostkę
    500 g
  • główka czosnku mała, w całości
    1
  • oliwy z oliwek plus 2 łyżki
    5 g
  • soli plus 2 szczypty
    1 ½ łyżeczki
  • wody
    1200 g
  • makaronu, suchego wstążki cięte, Lubella
    270 g
  • tymianku, suszonego
    ¼ łyżeczki
  • suszonych płatków chili
    ¼ - ½ łyżeczki
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    1 szczypta
  • kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    30 g
  • sera gorgonzola, łagodnego (ok. 150 g), pokrojonego na kawałki
    1 opakowanie
  • pomidorków cherry przekrojonych na pół
    20
    20 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
  • pieprz czarny, świeżo mielony do oprószenia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 529.1 kcal / 2213.5 kJ
Białko 18.1 g
Tłuszcz 19.8 g
Węglowodany 71.6 g
Błonnik 5.3 g
Tłuszcz nasycony 8.2 g
Sód 1296.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...