Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g dyni Hokkaido, pokrojonej w 2,5 cm kostkę
- 1 główka czosnku, mała, w całości
- 5 g oliwy z oliwek, plus 2 łyżki
- 1 ½ łyżeczki soli, plus 2 szczypty
- 1200 g wody
- 270 g makaronu, suchego, wstążki cięte, Lubella
- ¼ łyżeczki tymianku, suszonego
- ¼ - ½ łyżeczki suszonych płatków chili
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- 30 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 1 opakowanie sera gorgonzola, łagodnego (ok. 150 g), pokrojonego na kawałki
-
20
pomidorków cherry, przekrojonych na pół
lub 20 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół - natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji
- pieprz czarny, świeżo mielony, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2213.5 kJ / 529.1 kcal
- Białko
- 18.1 g
- Węglowodany
- 71.6 g
- Tłuszcz
- 19.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.2 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Sód
- 1296.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM6)
1h
Sałatka z pieczoną dynią i kaszą pęczak (TM5)
45 min
Ziołowy ryż z pieczarkami
1h
Placki z batatów z wędzonym łososiem (TM6)
35min
Ślimaczki bazyliowe z serem edamskim i porem
2h 30 min
Pieczone wegetariańskie enchilady
50min
Wrapy z hummusem i warzywami
1h
Sałatka z pieczoną dynią i kaszą pęczak (TM6)
45 min
Makaron z fasolką szparagową, tofu i cukinią
30min
Risotto z dynią i serem
50min
Węgierska zupa grzybowa
45 min
Grzybowe stir-fry z ryżem
55 min