
Urządzenia i Akcesoria
Fajitas z kurczakiem i pieczarkami (TM5)
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje
Składniki
Fajitas z kurczaka i grzybów
-
200 g pieczarek
-
150 g czerwonej cebuli przekrojonej pionowo na pół
-
450 - 550 g papryk, różnokolorowych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 4-5 kawałków
-
3 ząbki czosnku
-
30 g oliwy z oliwek plus 1 łyżka, do skropienia
-
1 ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
1 łyżeczka kolendry, mielonej
-
½ - 1 łyżeczka mieszanki przypraw z chili
-
2 łyżeczki oregano, suszonego
-
1 łyżeczka soli
-
4 - 6 udek z kurczaka, bez skóry (ok. 500 g), pokrojonych w 1,5 cm plastry
Guacamole
-
50 g cebuli przekrojonej na pół
-
½ papryczki chili serrano (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
40 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
¼ - ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
-
10 g oliwy z oliwek
-
5 łyżek liści kolendry, świeżych (w tym 3 łyżki posiekanych liści)
-
80 g pomidorów pokrojonych na kawałki
-
200 g awokado dojrzałego, pokrojonego na kawałki
-
1 łyżka skórki otartej z limonki ekologicznej, bez białych błonek
-
8 tortilli kukurydzianych uprzednio zrumienionych na suchej patelni
-
½ opakowania kwaśnej śmietany (ok. 100 g), do podania
-
1 - 2 limonki pokrojone w ćwiartki, do podania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
714.6 kcal /
2989.7 kJ
Białko
55.8 g
Tłuszcz
37.6 g
Węglowodany
45.4 g
Błonnik
11.9 g
Tłuszcz nasycony
8.6 g
Sód
1078.8 mg