
Wersje kompatybilne
Spicy prawn salad with carrot and cucumber ribbons (Thermomix® Spiralizer, TM6)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g cucumbers ends trimmed, 4-5 cm diameter, to fit through feeder tube (see Tip)
- 100 g carrot ends trimmed, 4-5 cm diameter, to fit through feeder tube (see Tip)
- 60 g roasted salted peanuts
- 4 garlic cloves
- 1 fresh chilli deseeded and cut into halves (opcjonalnie)
- 50 g extra virgin olive oil
- ¼ tsp sea salt
- ½ tsp sweet paprika
- 500 g raw king prawns peeled (tails on optional)
- 10 g lemongrass thinly chopped (approx. 2 mm)
- 35 g lime juice, freshly squeezed
- 30 g honey
- ½ tsp salt
- 4 tbsp fresh coriander leaves only, chopped to garnish
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 352.8 kcal / 1476 kJ
- Białko
- 22.6 g
- Tłuszcz
- 21.5 g
- Węglowodany
- 20.6 g
- Błonnik
- 3.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.3 g
- Sód
- 1141 mg