Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g brown onion, cut into halves
- 1 fresh long green chilli, plus extra to garnish
- 30 g ghee, melted
- 3 fresh curry leaves
- 5 g cumin seeds
- 1 cinnamon quill, broken into halves
- 2 - 3 whole cloves
- 300 g basmati rice
- 600 g water
- 10 - 20 g extra virgin olive oil
- 1 tsp sea salt
- 1 - 2 pinches saffron (optional)
- fresh coriander, leaves only, to garnish
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1653.2 kJ / 395.1 kcal
- Białko
- 6.1 g
- Węglowodany
- 64.9 g
- Tłuszcz
- 12.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.4 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 484.6 mg
Alternatywne przepisy
Ras el hanout
10min
Pilau rice using rice mode
40 min
Biryani-style rice
1h 5min
Indian Pilaf Rice
1h
Coconut and Coriander Chutney
5min
Palak paneer
45 min
Pilau rice
30 min
Coriander chilli chutney
5min
Vegetable Sambar
35 min
Rava payasam (TM6)
50 min
Jeera rice (Cumin rice)
20 min
Murgh makhani (Butter chicken - TM6)
1h 15min