Gruzińskie placki z mięsem (kubdari)

Gruzińskie placki z mięsem (kubdari)

4.5 11 rating
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
2 sztuki

Składniki

Ciasto
  • 140 g wody w temp. pokojowej
  • ½ łyżeczki cukru
  • 5 g drożdży świeżych pokruszonych
    ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 250 g mąki pszennej
  • 10 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • ½ łyżeczki soli
Nadzienie mięsne
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 5 g kolendry, świeżej liście i miękkie łodygi
    5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 150 g mięsa wieprzowego np. karkówki, łopatki, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
  • 150 g mięsa wołowego np. gulaszowego, z udźca, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ - ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ½ łyżeczki kminku, mielonego
  • ½ łyżeczki kolendry, mielonej (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki nasion kozieradki, mielonych (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych (opcjonalnie)
Formowanie i pieczenie
  • mąka pszenna do oprószenia
  • masło do posmarowania

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 1274 mg
Białko 43.9 g
Kalorie 3481.8 kJ / 832.2 kcal
Tłuszcz 26.7 g
Błonnik 6.3 g
Tłuszcz nasycony 8.5 g
Węglowodany 103.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...