Wersje kompatybilne
Tartaletki z nektarynkami i kremem cytrynowym z mascarpone (TM5)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Krem cytrynowy (lemon curd)
- 85 g cukru
- 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 jajka, rozmiar L
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
Tartaletki z ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 2 płaty ciasta francuskiego (ok. 275 g każdy)
- 1 - 1 ½ łyżki cukru, do posypania
Krem cytrynowy z mascarpone i wykończenie
- 600 g nektarynek dojrzałych, nieobranych, bez pestek, przekrojonych na pół, z odciętymi końcami (patrz wskazówka)
- 250 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
- 2 łyżki orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych, posiekanych, do dekoracji
- liście mięty, świeże, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1435.9 kJ / 343.2 kcal
- Białko
- 5.6 g
- Węglowodany
- 26.9 g
- Tłuszcz
- 24.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.4 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 160.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tarta z różami z jabłek (TM6)
2h 50min
Tacos z krojonymi warzywami i fasolą (TM6)
40min
Burrito z mięsem mielonym i awokado
25min
Kanapki z rumienionymi warzywami i krewetkami
40min
Wytrawny naleśnik dutch baby z serem kanapkowym
45min
Hugo slush
5min
Makaron w sosie dyniowym z serem gorgonzola
1h
Tiramisu truskawkowe
3h 35min
Deser Czarny Las w szklankach
45min
Dyniowa zapiekanka z gnocchi i wołowiną
1h
Kurczak w cieście francuskim
45min
Pizza bianca z dynią i boczkiem
1h