
Urządzenia i Akcesoria
Tartaletki z nektarynkami i kremem cytrynowym z mascarpone (TM5)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
16 porcji
Składniki
Krem cytrynowy (lemon curd)
-
cukru85 g
-
skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki10 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego40 g
-
jajka, rozmiar L2
-
masła pokrojonego na kawałki50 g
Tartaletki z ciasta francuskiego
-
jajko1
-
mleka1 łyżka
-
ciasta francuskiego (ok. 275 g każdy)2 płaty
-
cukru do posypania1 - 1 ½ łyżki
Krem cytrynowy z mascarpone i wykończenie
-
nektarynek dojrzałych, nieobranych, bez pestek, przekrojonych na pół, z odciętymi końcami (patrz wskazówka)600 g
-
sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki250 g
-
śmietany, min. 30% tłuszczu schłodzonej80 g
-
orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych posiekanych, do dekoracji2 łyżki
-
liście mięty, świeże do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
343.2 kcal /
1435.9 kJ
Białko
5.6 g
Tłuszcz
24.3 g
Węglowodany
26.9 g
Błonnik
1.3 g
Tłuszcz nasycony
9.4 g
Sód
160.3 mg