Urządzenia i Akcesoria
Tartaletki z nektarynkami i kremem cytrynowym z mascarpone (TM5)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
16 porcji
Składniki
Krem cytrynowy (lemon curd)
-
85 g cukru
-
10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
-
2 jajka, rozmiar L
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
-
40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Tartaletki z ciasta francuskiego
-
1 jajko
-
1 łyżka mleka
-
2 płaty ciasta francuskiego (ok. 275 g każdy)
-
1 - 1 ½ łyżki cukru do posypania
Krem cytrynowy z mascarpone i wykończenie
-
600 g nektarynek dojrzałych, nieobranych, bez pestek, przekrojonych na pół, z odciętymi końcami (patrz wskazówka)
-
250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
80 g śmietany, min. 30% tłuszczu schłodzonej
-
liście mięty, świeże do dekoracji
-
2 łyżki orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych posiekanych, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
160.3 mg
Białko
5.6 g
Kalorie
1435.9 kJ /
343.2 kcal
Tłuszcz
24.3 g
Błonnik
1.3 g
Tłuszcz nasycony
9.4 g
Węglowodany
26.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Sałatka z kurczakiem; Ryż na mleku z karmelizowanymi gruszkami
1 godz. 15 min
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
1 godz. 45 min
Tartaletki z nektarynkami i kremem cytrynowym z mascarpone (TM6, TM7)
1 godz. 50 min
Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką
1 godz.
Wytrawne mini serniczki i drink truskawkowy z szampanem
3 godz. 40 min
Tagliatelle ze szparagami i pesto bazyliowym; Tiramisu truskawkowe w szklankach
1 godz. 25 min
Tiramisu truskawkowe
3 godz. 35 min
Ciasto karmelowe z owocami i sosem karmelowym
4 godz. 30 min
Wrapy z serem halloumi
40 min
Ciasto podwójnie czekoladowe
1 godz. 10 min
Tarta czekoladowo-orzechowa bez pieczenia
1 godz. 10 min
Ciasto z gruszkami i kruszonką
2 godz. 10 min