Tartaletki z nektarynkami i kremem cytrynowym  z mascarpone (TM5)
TM6 TM5

Tartaletki z nektarynkami i kremem cytrynowym z mascarpone (TM5)

4.7 ( 35 ocen )

Składniki

Krem cytrynowy (lemon curd)

  • 85 g cukru
  • 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 jajka, rozmiar L
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki

Tartaletki z ciasta francuskiego

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 2 płaty ciasta francuskiego (ok. 275 g każdy)
  • 1 - 1 ½ łyżki cukru do posypania

Krem cytrynowy z mascarpone i wykończenie

  • 600 g nektarynek dojrzałych, nieobranych, bez pestek, przekrojonych na pół, z odciętymi końcami (patrz wskazówka)
  • 250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu schłodzonej
  • 2 łyżki orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych posiekanych, do dekoracji
  • liście mięty, świeże do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
343.2 kcal / 1435.9 kJ
Białko
5.6 g
Tłuszcz
24.3 g
Węglowodany
26.9 g
Błonnik
1.3 g
Tłuszcz nasycony
9.4 g
Sód
160.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy