Urządzenia i Akcesoria
Tartaletki z nektarynkami i kremem cytrynowym z mascarpone (TM5)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
16 porcji
Składniki
Krem cytrynowy (lemon curd)
-
85 g cukru
-
10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
-
2 jajka, rozmiar L
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
-
40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Tartaletki z ciasta francuskiego
-
1 jajko
-
1 łyżka mleka
-
2 płaty ciasta francuskiego (ok. 275 g każdy)
-
1 - 1 ½ łyżki cukru do posypania
Krem cytrynowy z mascarpone i wykończenie
-
600 g nektarynek dojrzałych, nieobranych, bez pestek, przekrojonych na pół, z odciętymi końcami (patrz wskazówka)
-
250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
80 g śmietany, min. 30% tłuszczu schłodzonej
-
liście mięty, świeże do dekoracji
-
2 łyżki orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych posiekanych, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
160.3 mg
Białko
5.6 g
Kalorie
1435.9 kJ /
343.2 kcal
Tłuszcz
24.3 g
Błonnik
1.3 g
Tłuszcz nasycony
9.4 g
Węglowodany
26.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Tarta z różami z jabłek (TM5)
2 Std. 50 Min
Tatar z marchewki; Naleśniki ze szpinakiem w sosie pomidorowym
1 Std. 30 Min
Tarta z różami z jabłek (TM7, TM6)
2 Std. 50 Min
Ciasto brzoskwiniowe Bellini
28 Std. 20 Min
Wieprzowina po koreańsku z ryżową sałatką
40 Min
Szampański crème brûlée z biszkoptami
3 Std.
Rolada z mięsa mielonego ze szpinakiem i ziemniakami; Tarta z kremem i owocami jagodowymi
1 Std. 20 Min
Tiramisu truskawkowe
3 Std. 35 Min
Odwracany pudding z gruszkami i orzechami (TM6, TM7)
2 Std. 15 Min
Pieczone marchewki z miętą i tymiankiem (z osłoną noża miksującego 2.0)
30 Min
Malinowe tiramisu z białą czekoladą
3 Std. 15 Min
Cytrynowe fondanty z nutą curry
3 Std. 10 Min