Tartaletki z nektarynkami i kremem cytrynowym  z mascarpone (TM5)

Tartaletki z nektarynkami i kremem cytrynowym z mascarpone (TM5)

4.7 36 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
16 porcji

Składniki

Krem cytrynowy (lemon curd)
  • cukru
    85 g
  • skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
    10 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    40 g
  • jajka, rozmiar L
    2
  • masła pokrojonego na kawałki
    50 g
Tartaletki z ciasta francuskiego
  • jajko
    1
  • mleka
    1 łyżka
  • ciasta francuskiego (ok. 275 g każdy)
    2 płaty
  • cukru do posypania
    1 - 1 ½ łyżki
Krem cytrynowy z mascarpone i wykończenie
  • nektarynek dojrzałych, nieobranych, bez pestek, przekrojonych na pół, z odciętymi końcami (patrz wskazówka)
    600 g
  • sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
    250 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu schłodzonej
    80 g
  • orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych posiekanych, do dekoracji
    2 łyżki
  • liście mięty, świeże do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 343.2 kcal / 1435.9 kJ
Białko 5.6 g
Tłuszcz 24.3 g
Węglowodany 26.9 g
Błonnik 1.3 g
Tłuszcz nasycony 9.4 g
Sód 160.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...