![Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/dd8a4590-8323-4c60-9cf1-7b78cd1d841f/Derivates/eab6483d-3700-4c33-aa60-9612d60cc10c.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g różyczek brokułu
- 320 g makaronu, suchego, krótkiego, np. penne
- woda, osolona, do gotowania
- 250 g tuńczyka, w oleju, odsączonego z zalewy
- 4 filety z anchois, w oleju, odsączone z zalewy (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 500 g mleka
- 40 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
60
g sera gruyère, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 60 g sera żółtego, pokrojonego na 3 cm kawałki - natka pietruszki, świeża, posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2660.8 kJ / 635.5 kcal
- Białko
- 35.5 g
- Węglowodany
- 77.8 g
- Tłuszcz
- 20.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.9 g
- Błonnik
- 43.4 g
- Sód
- 452.2 mg