
Wersje kompatybilne
Pizza z serem pleśniowym, gruszkami i orzechami włoskimi
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 350 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 210 g wody
-
5
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- oliwa z oliwek, do natłuszczenia
- 200 g sera mozzarella, odsączonego z solanki na papierowych ręcznikach, pokrojonego w 7-8 mm plastry
- 150 g sera z niebieską pleśnią, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 30 - 50 g chudego boczku, wędzonego, w plastrach, pokrojonego na 3-4 cm kawałki
- 35 g orzechów włoskich, łuskanych, grubo posiekanych
- 2 gruszki, np. Williams, bez gniazd nasiennych, pokrojone w ósemki
- 2 łyżki miodu
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2828.3 kJ / 676 kcal
- Białko
- 22 g
- Węglowodany
- 103 g
- Tłuszcz
- 21.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.2 g
- Błonnik
- 4 g
- Sód
- 534.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Szybka pizza neapolitańska
50 min
Zielone bao z szarpaną kaczką
1 godz. 45 min
Pizza 4 sery
2 godz. 15 min
Sałatka z pieczonych ziemniaków i papryki (TM6)
40 min
Makaron z warzywami w sosie orzechowym
40 min
Pizza z kurczakiem tandoori
1 godz. 45 min
Omlet z patelni z karmelizowaną cebulą
30 min
Sałatka ziemniaczana ze szparagami i wędzonym łososiem
1 godz.
Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM6)
20 min
Tarta ratatouille (TM5)
1 godz. 30 min
Faszerowane bataty z majonezem banan-sriracha i surówką coleslaw
50 min
Warzywa pod migdałową kruszonką
1 godz.