Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g różyczek brokułu (opcjonalnie)
- 250 g marchewki, z odciętymi końcówkami (patrz wskazówka)
- 250 g czerwonej kapusty, bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- ½ - 1 cebula, przekrojona na pół (opcjonalnie)
- 10 - 20 rzodkiewek
- ½ - 1 pęczek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
100
g majonezu
lub 100 g jogurtu naturalnego - 20 g białego octu winnego
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ziarna sezamu, białego, prażone, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 658.6 kJ / 157.4 kcal
- Białko
- 1.4 g
- Węglowodany
- 8.7 g
- Tłuszcz
- 13.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 447.9 mg
Alternatywne przepisy
Surówka rainbow slaw (TM5)
15p
Surówka z kalarepy (TM6)
15p
Surówka z kopru włoskiego, selera i jabłka (TM6)
15p
Ogórki po azjatycku (TM6)
1h 30min
Orientalna surówka z kapusty (TM6)
1 Std. 10 Min
Surówka brokułowa
10p
Surówka z marchewki, selera i jabłka (TM6)
10p
Surówka brokułowa całoroczna
10p
Chałka z waniliową kruszonką
1 Std. 5 Min
Coleslaw z tartych i krojonych warzyw (TM6)
10p
Coleslaw z czerwonej kapusty
15p
Surówka wielowarzywna
10p