![Ziemniaczane wieżyczki z parmezanem i tymiankiem (TM6) Ziemniaczane wieżyczki z parmezanem i tymiankiem (TM6)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/d22d1ec46c0497f3db85ea92d75a8853/Derivates/835712b35718c80059abf82da0f8509f4d906d4c.jpg)
Wersje kompatybilne
Ziemniaczane wieżyczki z parmezanem i tymiankiem (TM6)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- olej, od natłuszczenia
- 600 g ziemniaków, obranych, całych lub przekrojonych na pół, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
-
80
g sera parmezan, pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
lub 80 g sera grana padano, pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika - 1 łyżeczka soli
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 1 - 2 gałązki liści tymianku, świeżych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1990.9 kJ / 475.8 kcal
- Białko
- 13.7 g
- Węglowodany
- 30 g
- Tłuszcz
- 34.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 21.4 g
- Błonnik
- 3.6 g
- Sód
- 801.5 mg
Alternatywne przepisy
Rösti (TM6)
40 min
Ziemniaczane wieżyczki z parmezanem i tymiankiem (TM5)
55 min
Rösti (TM5)
40 min
Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM6)
1 godz.
Młode ziemniaki z nowalijkami, jajkiem i sosem tatarskim (z osłoną noża miksującego 2.0)
45 min
Gratin z ziemniaków (TM5)
50 min
Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM5)
1 godz.
Kremowe ziemniaki z kalarepą
40 min
Tarta ratatouille (TM6)
1 godz. 30 min
Pieczonki (prażonki) z kiełbasą i boczkiem (TM6)
2 godz. 10 min
Gratin z ziemniaków (TM6)
50 min
Placek czosnkowo-serowy
2 godz.