Osłona noża miksującego jest potrzebna.

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest osłona noża miksującego. Dowiedz się więcej

Łosoś z ryżem i zielonymi warzywami (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
TM6

Łosoś z ryżem i zielonymi warzywami (sous-vide, z osłoną noża miksującego)

5.0 (7 ocen)

Składniki

  • 500 g filetów z łososia, świeżych (4 szt. po 125 g, grubość 3 cm), bez skóry
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mirinu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plastry
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 4 plastry cytryny
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1400 - 1500 g wody, do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka)
  • 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 200 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 300 g chińskiego brokułu, łodygi i liście oddzielone i grubo posiekane
    lub 300 g kapusty pak choi, tylko liście, grubo posiekane
  • 100 g groszku cukrowego, w strączkach
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka oleju sezamowego, prażonego
  • 2 łyżki szczypiorku, drobno pokrojonego, do dekoracji
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na cienkie plastry
  • sok z limonki, świeżo wyciśnięty, do skropienia

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1947.5 kJ / 465 kcal
Białko
31.3 g
Węglowodany
41.5 g
Tłuszcz
18.5 g
Tłuszcz nasycony
5.3 g
Błonnik
6.5 g
Sód
84 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy