Sałatka ryżowa z warzywami i szynką; Deser z mascaropne i winogronami

Sałatka ryżowa z warzywami i szynką; Deser z mascaropne i winogronami

4.5 10 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

  • orzechów włoskich, łuskanych, połówek grubo posiekanych
    40 g
  • jajka
    4
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 łyżeczka
  • papryki wędzonej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • wody
    1200 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • ryżu białego, basmati
    200 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu mocno schłodzonej (patrz wskazówka)
    250 g
  • sera mascarpone podzielonego na kawałki
    250 g
  • serka kremowego podzielonego na kawałki
    150 g
  • cukru pudru
    50 g
  • miodu, płynnego
    1 łyżka
  • winogron jasnych i ciemnych
    4 łyżki
  • marchewki pokrojonej na 3 cm kawałki
    250 g
  • pora biała i jasnozielona część, pokrojonego na 3 cm kawałki
    100 g
  • oliwy z oliwek
    30 g
  • zielonego groszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
    150 g
  • szynki gotowanej np. konserwowej, pokrojonej w 2 cm kostkę
    150 g
  • sosu sojowego
    2 łyżki
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 1129.4 kcal / 4725.4 kJ
Białko 28.8 g
Tłuszcz 78 g
Węglowodany 83.4 g
Błonnik 5.9 g
Tłuszcz nasycony 37.8 g
Sód 1927.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...