
Urządzenia i Akcesoria
Miska Buddy z szarpanym kurczakiem (TM6)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje
Składniki
Ryż
-
wody1000 g
-
oliwy z oliwek20 g
-
soli1 ½ łyżeczki
-
ryżu parboiled250
Szarpany kurczak
-
piersi z kurczaka, bez skóry (1 szt.), pokrojonej w 2-3 cm paski250 g
-
sosu sojowego30 g
-
oleju sezamowego, prażonego20 g
Warzywa
-
marchewki z odciętymi końcówkami1 - 2
-
sałaty rzymskie baby, umyte i wysuszone, w razie potrzeby przekrojone pionowo na pół1 - 2
-
pomidory np. lima, które pasują w całości do podajnika2
-
ogórek z odciętymi końcówkami1
-
czerwona cebula przekrojona pionowo na pół½ - 1
-
awokado twarde, bez pestki, przekrojone na pół1
Jogurtowy sos kolendrowy
-
jogurtu naturalnego170 - 250 g
-
majonezu (patrz wskazówka)100 g
-
kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji8 gałązek
-
soli½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego3 szczypty
-
orzechy nerkowca, prażone, niesolone do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
638 kcal /
2671 kJ
Białko
24 g
Tłuszcz
44 g
Węglowodany
41 g
Błonnik
7.2 g
Tłuszcz nasycony
14.5 g
Sód
898.8 mg