
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Salsa pomidorowo-paprykowa
- 1 ząbek czosnku
- ½ - 1 zieloną papryczkę chili, świeżą bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 5 - 10 g liści kolendry, świeżych
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 10 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 10 g białego octu winnego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 łyżeczkę oregano, suszonego
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
Dip z czarnej fasoli
- 20 g cebuli szalotki
- 20 g oliwy z oliwek
- 240 - 280 g czarnej fasoli, z puszki (1 puszka), odsączonej z zalewy
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
Zapiekane nachos i dip szczypiorkowy
- 300 g nachos
- 150 g sera żółtego np. goudy, cheddara, pokrojonego na kawałki
-
200
g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
lub 200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka) - ½ pęczka szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
- 1 łyżeczkę soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Guacamole
- 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 60 g pomidora przekrojonego na pół
- ½ pęczka liści kolendry, świeżych
- 1 awokado dojrzałe, pokrojone na kawałki
- 1 łyżeczka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 566.8 kcal / 2371.6 kJ
- Białko
- 15.2 g
- Tłuszcz
- 31.7 g
- Węglowodany
- 58.4 g
- Błonnik
- 10.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.9 g
- Sód
- 1187.2 mg