Urządzenia i Akcesoria
Zapiekane nachos z czterema dipami
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 40 min
6 porcji
Składniki
Salsa pomidorowo-paprykowa
-
1 ząbek czosnku
-
½ - 1 zielona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
5 - 10 g liści kolendry, świeżych
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
20 g koncentratu pomidorowego
-
10 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
10 g białego octu winnego
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
1 łyżeczkę oregano, suszonego
-
½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
Dip z czarnej fasoli
-
20 g cebuli szalotki
-
20 g oliwy z oliwek
-
240 - 280 g czarnej fasoli, z puszki (1 puszka), odsączonej z zalewy
-
¼ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
Zapiekane nachos i dip szczypiorkowy
-
300 g nachos
-
150 g sera żółtego np. goudy, cheddara, pokrojonego na kawałki
-
200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu, (patrz wskazówka)200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
½ pęczka szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
-
1 łyżeczkę soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
½ łyżeczki soli
-
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Guacamole
-
30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
60 g pomidora przekrojonego na pół
-
½ pęczka liści kolendry, świeżych
-
1 awokado dojrzałe, pokrojone na kawałki
-
1 łyżeczka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
½ łyżeczki soli
-
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1187.2 mg
Białko
15.2 g
Kalorie
2371.6 kJ /
566.8 kcal
Tłuszcz
31.7 g
Błonnik
10.3 g
Tłuszcz nasycony
10.9 g
Węglowodany
58.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
¡FIESTA MEXICANA!
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Szaszłyki z halloumi i warzyw z pistacjowym pesto
1 godz.
Sos ranczerski
2 godz. 15 min
Grillowane kebaby z kurczaka z sosem tahini i podpłomykami
1 godz.
Pieczone gniecione ziemniaki z solą rozmarynową
1 godz. 30 min
Tacos z szarpanym kurczakiem al pastor
45 min
Quesadille z chorizo i guacamole
25 min
Wegański dip z „sera pleśniowego” z tofu
15 min
Indyjskie racuszki cebulowe (bhaji) z dipem kolendrowym (TM5)
35 min
Kanapki z focacci z bazyliowym pesto, mozzarellą i pomidorem
3 godz. 20 min
Przyprawa za'atar
5 min
Mini Sloppy Joes
1 godz. 45 min
Klasyczne chlebki naan
1 godz. 30 min