Makaron ryżowy z krewetkami w sosie kokosowym

4.5 34 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 25 min
1 porcja

Składniki

  • 70 g makaronu ryżowego, suchego wstążki
  • 120 g wody plus dodatkowa ilość zimnej wody do namoczenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g oleju
  • 100 g krewetek, surowych, średnich, obranych świeżych, oczyszczonych, osuszonych ręcznikiem papierowym
    100 g krewetek, mrożonych, obranych, uprzednio rozmrożonych, oczyszczonych, osuszonych ręcznikiem papierowym
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta papryki słodkiej, mielonej
  • 100 g mleczka kokosowego
  • 10 g sosu sojowego
  • 1 szczypta imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 szczypta kurkumy, mielonej
  • ¼ łyżeczki suszonych płatków chili (opcjonalnie)
  • 80 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (5 x 0,5 cm)
  • 80 g cukinii pokrojonej w 5 mm półplastry
  • ½ łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu, prażonych
  • 1 łyżka zielonej cebulki ze szczypiorkiem posiekanej, do posypania

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1421.1 mg
Białko 23.6 g
Kalorie 2832.1 kJ / 676.9 kcal
Tłuszcz 27.2 g
Błonnik 4.4 g
Tłuszcz nasycony 16 g
Węglowodany 72.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...