Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- butter, for greasing
- 40 g cocoa powder, plus extra for dusting
- 100 g dark chocolate (70% cocoa), broken into pieces
- 160 g dried figs
- 150 g hazelnuts, roasted and skins removed
- 120 g blanched almonds
- 110 g plain flour
- 2 tsp ground cinnamon
- 2 tsp ground ginger
- ½ tsp ground black pepper (optional)
- 2 pinches ground nutmeg
- ½ tsp chilli powder (optional)
- 200 g light brown sugar
- 210 g honey
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1638 kJ / 390 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 52 g
- Tłuszcz
- 17 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.8 g
- Błonnik
- 6 g
- Sód
- 32.5 mg
Alternatywne przepisy
Fig and walnut ice cream
8h 40min
Rhubarb and blackberry breakfast tart
2h 20min
Fruity pear mince tarts
2 godz. 30 min
Spiced roasted mixed nuts
25min
Dessert dukkah
1h
Stone fruit galettes
50 min
Date, orange and olive oil cake with salted white chocolate ice cream (Shane Delia)
9h 50min
Pear and chocolate frangipane
2 godz.
Pepita almond Florentines
1h
Orange and almond cake
2h 20min
Caribbean carrot cake
2 godz. 10 min
Torta caprese (flourless almond cake)
2 godz.