Szarlotka w pucharkach

Szarlotka w pucharkach

4.7 37 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz.
10 porcji

Składniki

Sos karmelowy
  • cukru
    250 g
    250 g brązowego cukru
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    200 g
  • masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
    30 g
  • wody
    30 g
  • soku z cytryny
    1 łyżeczkę
  • wody do Mycia Wstępnego
    1000 g
  • octu do Mycia Wstępnego
    1 łyżkę
Karmelizowane jabłka
  • jabłek twardych (np. Granny Smith), bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 3,5 cm kawałki
    400 g
  • masła
    20 g
  • cukru
    30 g
  • cynamonu, mielonego
    ½ - 1 łyżeczka
Orzechowe spody
  • orzechów włoskich, łuskanych
    60 g
  • herbatników
    100 g
  • masła
    20 g
Bita śmietana i montaż deseru
  • śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
    400 g
  • fixu do bitej śmietany (opcjonalnie)
    1 opakowanie
  • cynamon, mielony do oprószenia
  • jabłka ze skórką, pokrojonego w 1-2 mm plastry, do dekoracji
    ¼
  • woda do namoczenia jabłek (ok. 150 g)
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego do namoczenia jabłek
    1 - 2 łyżki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 376 kcal / 1573 kJ
Białko 2.9 g
Tłuszcz 29.3 g
Węglowodany 28.2 g
Błonnik 1.7 g
Tłuszcz nasycony 15.6 g
Sód 83.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...