
Urządzenia i Akcesoria
Szarlotka w pucharkach
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz.
10 porcji
Składniki
Sos karmelowy
-
cukru250 g
-
śmietany, min. 30% tłuszczu200 g
-
masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)30 g
-
wody30 g
-
soku z cytryny1 łyżeczkę
-
wody do Mycia Wstępnego1000 g
-
octu do Mycia Wstępnego1 łyżkę
Karmelizowane jabłka
-
jabłek twardych (np. Granny Smith), bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 3,5 cm kawałki400 g
-
masła20 g
-
cukru30 g
-
cynamonu, mielonego½ - 1 łyżeczka
Orzechowe spody
-
orzechów włoskich, łuskanych60 g
-
herbatników100 g
-
masła20 g
Bita śmietana i montaż deseru
-
śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki400 g
-
fixu do bitej śmietany (opcjonalnie)1 opakowanie
-
cynamon, mielony do oprószenia
-
jabłka ze skórką, pokrojonego w 1-2 mm plastry, do dekoracji¼
-
woda do namoczenia jabłek (ok. 150 g)
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego do namoczenia jabłek1 - 2 łyżki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
376 kcal /
1573 kJ
Białko
2.9 g
Tłuszcz
29.3 g
Węglowodany
28.2 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
15.6 g
Sód
83.3 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

SŁODKI STÓŁ
12 Przepisów
Polska
Polska