Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 400 g kalafiora, pokrojonego na kawałki
- 400 g mleka, 0,5 % tłuszczu
- ¾ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- 1 - 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżeczki masła
- 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 - 2 szczypty soli
- 3 kromki białego chleba tostowego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 645 kJ / 154 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 22 g
- Tłuszcz
- 4 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 1442 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa grzybowa
1h 15min
Zupa serowo-kalafiorowa
30 min
Zupa ogórkowa
30 min
Zupa maślankowa z fasolką szparagową
45 min
Zupa krem z cukinii i pieczarek
30 min
Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową i cielęciną
1h
Krem z liści botwiny z komosą ryżową i czarną fasolą
1h
Zupa pomidorowa z makaronem (dla dzieci)
25 min
Zupa z wiosennych warzyw
35 min
Zupa szpinakowa z imbirem
30 min
Zupa krem z pieczarek i cukinii
50 min
Kapuśniak zabielany z ziemniakami
1h