Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 g kapusty kiszonej, odsączonej z zalewy
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej (np. śląska, toruńska), pokrojonej w półplasterki
- 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 650 - 750 g wody, do zalania kapusty
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 5 śliwek suszonych, bez pestek, przekrojonych na pół
- 8 grzybów, suszonych
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe, suszone
- 4 owoce jałowca
- 200 g mięsa wieprzowego, np. łopatki wieprzowej lub szynki, pokrojonego w 1,5-2 cm kostkę
- 200 g mięsa wołowego, np. łopatki wołowej lub szpondra, pokrojonego w 1,5-2 cm kostkę
- 75 g czerwonego wina, wytrawnego
- 1 łyżeczka cukru
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1263 kJ / 301.7 kcal
- Białko
- 21.2 g
- Węglowodany
- 13 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.2 g
- Błonnik
- 4.2 g
- Sód
- 1596.5 mg
Alternatywne przepisy
Wigilijna kapusta z grochem
2u. 20min
Zalewajka
1h
Barszcz biały wielkanocny
1 Std. 10 Min
Żurek
50min
Krupniok zapiekany w kapuście kiszonej
1h 30min
Fasolka po bretońsku
13u. 30min
Góralska kwaśnica
1h 30min
Łazanki z kapustą kiszoną i żurawiną
1 Std. 40 Min
Gołąbki z kaszą jaglaną i sosem grzybowym
3 Std.
Wigilijna kapusta z grzybami
1h 20min
Bigos
1h 30min
Bigos podhalański
1 Std. 40 Min