Urządzenia i Akcesoria
Bigos staropolski
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
6 porcji
Składniki
-
800 g kapusty kiszonej odsączonej z zalewy
-
200 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
20 g oleju
-
200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej (np. śląska, toruńska), pokrojonej w półplasterki
-
200 g wędzonego boczku pokrojonego w 1 cm kostkę
-
650 - 750 g wody do zalania kapusty
-
1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
5 śliwek suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
-
8 grzybów, suszonych
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
4 ziarna pieprzu czarnego
-
2 liście laurowe, suszone
-
4 owoce jałowca
-
200 g mięsa wieprzowego np. łopatki wieprzowej lub szynki, pokrojonego w 1,5-2 cm kostkę
-
200 g mięsa wołowego np. łopatki wołowej lub szpondra, pokrojonego w 1,5-2 cm kostkę
-
75 g czerwonego wina wytrawnego
-
1 łyżeczka cukru
-
½ - 1 łyżeczka soli
-
½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1596.5 mg
Białko
21.2 g
Kalorie
1263 kJ /
301.7 kcal
Tłuszcz
18 g
Błonnik
4.2 g
Tłuszcz nasycony
3.2 g
Węglowodany
13 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Bigos z kiełbasą i ziemniakami
1 godz. 20 min
Barszcz biały wielkanocny
1 godz. 10 min
Fasolka po bretońsku
13 godz. 30 min
Pulpety z wołowiny i kiełbasy wieprzowej
45 min
Gulasz poleszucki
1 godz. 15 min
Barszcz czerwony z mięsem
1 godz. 5 min
Zupa grzybowa
1 godz. 15 min
Wigilijna kapusta z grzybami
1 godz. 20 min
Bigos
1 godz. 30 min
Flaczki wołowe
2 godz. 35 min
Gołąbki
1 godz. 45 min
Bigos podhalański
1 godz. 40 min