Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Teig
- 150 g Butter, in Stücken
- 200 g Magertopfen
- 220 g Weizenmehl, universal, etwas mehr für die Arbeitsfläche
- 1 Prise Salz
- 1 TL Zitronenschale, gerieben
Topfenfülle
- 30 g Butter, in Stücken
- 1 Ei (Größe M)
- 400 g Magertopfen
- 100 g Staubzucker, etwas mehr zum Bestreuen
- 30 g Maisstärke
- 60 g Rosinen
-
1
Päckchen Vanillezucker
lub 1 TL Vanillezucker, selbst gemacht - 1 - 2 TL Zitronenschale, gerieben
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1136 kJ / 271 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 29 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Tłuszcz nasycony
- 8 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 225 mg
Alternatywne przepisy
Salzstangerl
1h 25 min
Mohnstrudel
2h 30min
Nussstrudel
2h 30min
Sonntags-Striezel
2h 15min
Punschkrapferl
1h 5 min
Garstner Drahdiwaberl (Nussstangerl)
2 Std. 45 Min
Erdbeer-Topfen-Strudel
3h 5 min
Polsterzipfl
2h 10 min
Nussbeugerl
1h 55 min
Ribiselschnitten
1h
Schnelle Biskuitroulade
30 min
Wiener Rehrücken
3h 40min